Travel Reservation Hotline

Call and Book Your Hotel Now!

Domestic Toll-Free for US and Canada: 1-800-997-1438

Worldwide: +1-817-983-0682

Popular

Hele Norge gleder seg til åpningen av nasjonalmuseet

Opera House, Oslo
Opera House, Oslo. Credit: Pixabay

Norges nye nasjonalmuseum står snart klart for åpning, hvis alt går etter planen fremover. Det har vært en lang ventetid, og nå er det en hel nasjon som gleder seg utålmodig til å utforske den nye praktinstitusjonen på egen hånd. Slik vi nevnte i et nylig innlegg, finnes det mange attraktive turistattraksjoner i Oslo. Det nye museet vil utvilsomt trone som et av de aller mest populære når det endelig er klart for åønske besøkende velkommen.

Det nye museets offisielle navn er Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Innenfor den nye flotte bygningen på Vestbanen i Oslo skal det vises frem verk fra samlingene til det gamle Nasjonalgalleriet samt Museet for samtidskunst og Arkitektur og Kunstindustrimuseet.

Det vil si at vi under ett tak kan kose oss med mye av den mest anerkjente kunsten som har blitt skapt her til lands opp gjennom mange år. Blant de berømte malerne som er representert finner vi kjente og kjære navn som Krogh, Balcke, Munch, Astrup og så videre. At det er snakk om et norsk nasjonalmuseum vil imidlertid ikke si at det kun er plass til våre hjemlige helter på veggene. Samlingene inkluderer også mesterverk fra resten av verden.

Et praktfullt bygg midt i Oslo

Det er ikke bare kunstverkene og de andre imponerende utstillingsobjektene som kommer til å pryde museet som vekker interesse og nysgjerrighet. Selve bygningen kommer også til å trekke mye folk. Både Oslo-borgere og tilreisende har sikkert fått med seg at byggearbeid har pågått i lang tid nede på Vestbanen. Praktbygget som er i ferd med å klargjøres vil utvilsomt fremstå som en arkitektonisk perle. Her får vi nok en utfordrer til Oslos andre landemerker, som operaen, slottet og stortinget.

Det er det tyske arkitektbyrået Kleihues + Schuwerk som har tegnet bygningen, som har en kostnadsramme på over 5 milliarder kroner. Museet blir det største av sitt slag i hele Norden, så det er ikke rart det er så stor spenning land og strand rundt i påvente av åpningen. Er du nysgjerrig, kan du tyvstarte allerede nå ved å besøke museets digitale samling på nettet. Der får man også sjansen til å ta en virtuell tur inne på den nye bygningen.  

Royal Palace Oslo
Royal Palace Oslo. Credit: Pixy

Den som venter på noe godt … 

De tre museene som går inn i denne satsingen – Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst og Arkitektur og Kunstindustrimuseet - ble vedtatt slått sammen allerede i 2003. En av kravene som forelå for sammenslåingen var nettopp oppføring av et nytt bygg for å huse samlingene til alle tre. I 2008 bestemte regjeringen at bygget skulle stå i Oslo, på Vestbanen. To år etter ble det avholdt konkurranse for å avgjøre hvem som skulle tegne bygningen, og i 2013 vedtok stortinget budsjettet. 

Tre år etter det igjen ble byggearbeidet påbegynt. Egentlig var planen at det nye nasjonalmuseet skulle åpne i 2020, men de planene måtte utsettes. Faktisk har det skjedd flere ganger. Den siste forsinkelsen skyldes sen levering av sikkerhetsdører og tekniske anlegg. Her er det bare å håpe at ting går på skinner fremover, slik at vi endelig kan ta den lenge etterlengtede storstua i bruk.

Alt av bilder og tegninger som har blitt offentliggjort så langt tyder på at vi virkelig har noe å se frem til. Klart det skal bli godt å omsider kunne hygge seg med vår felles kulturarv i nye, storslåtte omgivelser etter såpass lang ventetid. Det er vel ingen tvil om at dette vil gi hele Oslo by et skikkelig løft. Vi gleder oss, og ser frem til å kunne føye nok en attraksjon på listen over byens beste. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.